Nederland krijgt steeds meer te maken met invasieve waterplanten. Deze planten profiteren sterk van stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering. De zachte winters van de afgelopen jaren leiden tot een sterke toename in de verspreiding van deze soorten waardoor de benodigde inspanning voor bestrijding ook sterk toe lijkt te nemen.
Uit cijfers van het CBS en FLORON blijkt dat veel exotische waterplanten zich uitstekend thuis voelen in Nederland. Zo is Grote waternavel in 2016 met maar liefst factor 150 toegenomen in vergelijking tot 1990, en het aantal waarnemingen van Parelvederkruid is in deze periode vertwaalfvoudigd. Gemiddeld komt in 160 kilometerhokken een invasieve waterplantensoort voor, zo laat onderstaande grafiek zien:
Gelijk aan de stijgende lijn van het aantal invasieve waterplanten zien we ook de kosten van de bestrijding van deze planten in verschillende regio’s sterk toenemen. Hoewel er nog geen exacte landelijke cijfers zijn, spreken enkele waterbeheerders over drie tot vier keer hogere kosten in 2016 ten opzichte van 2015.
-> Lees het hele bericht op Naturetoday.com
-> Meer over waterplantenproblematiek in Nederland in ons dossier
GERELATEERDE BERICHTEN