Springende karper

Springende karpers zijn geen zeldzaamheid. Bij dit verrassende fenomeen komt de vis soms zelfs volledig uit het water. De daarop volgende plons is meestal goed hoorbaar en de deining kan tientallen meters ver uitwaaieren. 


Veel karpervissers speuren tijdens het vissen het wateroppervlak af naar springende karpers. 



Dit biedt inzicht in de plekken waar de vissen zich ophouden. Karpervissers zijn terecht enthousiast als er in de buurt van hun aas karper springt, want dit betekent meestal actieve – en dus azende – vis. 



Er zijn meerdere theorieën waarom karpers springen, maar waarschijnlijk heeft het vooral te maken met parasieten en het reguleren van de zwemblaas.

Parasieten


Karpers die last hebben van huidparasieten zoals karperluizen, zullen regelmatig springen. Onder water gebruiken de vissen structuren zoals takken en stenen om de parasieten van zich af te schuren. 




Maar ook een sprong uit het water (en met kracht weer terug plonzen) kan de kwelgeesten dwingen om los te laten. Zie je vaak karpers springen en vang je in dat water een vis, check die dan maar eens op parasieten.


Zwemblaas


Ook is er een duidelijk verband tussen het springen van een karper en zijn zwemblaas. Die laatste is verbonden met de slokdarm en wordt gebruikt om de drij¬ racht onder water te regelen. Door het aanpassen van de hoeveelheid gas in de zwemblaas, kan de vis gemakkelijk naar boven of beneden bewegen. 




Wil de karper drijvend voedsel pakken, dan zorgt een goed gevulde zwemblaas voor voldoende drijfkracht. Liggen er op de bodem smakelijke boilies voor het grijpen, dan moet de hoeveelheid gas in de zwemblaas juist afnemen. De vis wordt dan ‘zwaarder’ en kan zonder moeite bij de bodem blijven hangen.



Ontgassen


Het ontgassen gebeurt meestal heel geleidelijk, maar dit proces kan worden versneld door te springen. Vanwege de geringe druk aan het oppervlak kan het gas tijdens een sprong gemakkelijk via de slokdarm naar buiten. 



Daarbij zal een flinke plons op het water het gemakkelijker maken om een ‘boertje’ te laten. Vooral karpers die in dieper water leven zullen springen om overtollig gas te lozen. Vis je daar op de bodem en zie je regelmatig karpers op je stek springen, dan is de kans groot dat je beet krijgt!