Waterbeheer
De activiteiten van de commissie waterbeheer omvatten het beheer van de waterkwaliteit, de beplanting en het visstandbeheer.
Daarnaast ziet de commissie toe op het schoonhouden van de oevers van de wateren. In samenwerking met de Gemeente Duiven wordt invulling gegeven aan de ontwikkeling en inrichting van nieuwe waterpartijen; de commissie geeft hierbij advies over visuitzet en beplanting.
Hierbij worden belangen voor de hengelsport alsmede belangen voor opvang en afvoer van water in samenspel behartigd. Ook de leden van de waterbeheercommissie volgen actief opleidingen op het vlak van visstand- en waterbeheer.
Visredding
Afgelopen jaar heeft waterbeheer meegewerkt aan een
visredding. Op aangeven van de firma Dusseldorp zijn vissen gered aan de Graafsingel. In het
artikel staat meer.
Kreeften
Dit is hem dan de Amerikaanse rivierkreeft die het ons in de zomermaanden lastig maakt met vissen. Ze vreten het aas van onze haken en zorgen voor valse aanbeten.
Deze beesten zijn Exoten en zijn in onze wateren terecht gekomen door mensen die ze gekocht hebben bij de dierenwinkels en in onze wateren hebben gedumpt. Ze teren hier goed mede door het feit dat ze weinig te vrezen hebben van onze vissen. Zolang ze klein zijn worden ze nog wel gegeten door baarzen, karpers en snoekbaarzen.
Aangezien we weinig grote baarzen hebben en geen snoekbaarzen, krijgen ze alle tijd om groter te worden. Het enige geluk is dat ze kannibalistisch zijn en dus door hun grotere broers en zussen opgegeten worden.
Ze houden zich schuil in de oevers waar ze tunnels graven en als de watertemperatuur stijgt komen ze tevoorschijn en zelfs het land op. Dan begint de ellende. Je gaat ze vangen op alles wat ze maar denken te kunnen eten.
Niet alleen de wateren in Duiven worden er door geteisterd, maar landelijk zijn er wateren waar ze in overvloed zijn. Er zijn al heel wat meldingen bij Sportvisserij Nederland binnen gekomen. Zij hebben ook meldingen gekregen dat er meestal maar een paar jaar veel last van is en dat het dan veel minder wordt. Maar dat hebben we hier nog niet gezien.
Het grote probleem is dat ze gewoon niet weg te krijgen zijn. Tuurlijk zijn er manieren zoals wegvangen met fuiken of zelfs chemicaliƫn in het water zodat ze doodgaan. Beide manieren is niet echt een optie. Het wegvangen geeft als probleem dat er dan heel veel fuiken geplaatst moeten worden en dan worden eigenlijk alleen de grotere exemplaren gevangen en deze houden juist de populatie enigszins op orde.
Ook zou je eerst aan diverse vergunningen moeten komen om fuiken te mogen uitzetten. Hier gaat heel wat juridische strijd aan vooraf. Bovenal is het een vreselijk tijdrovend proces. En wat doe je met de gevangen exemplaren? Verkopen mag niet, omdat je dan een oneerlijke concurrentie aangaat met de kwekers. En de boetes voor de illegale verkoop zijn ook niet mis.
Doodmaken is toch wel tegen onze gevoelens in, want we zijn graag in de natuur met alles wat daar leeft.
Het bestrijden met chemicaliƫn is helemaal geen oplossing, omdat ze simpelweg nog geen middel hebben gevonden dat alleen de Amerikaanse kreeften dood en niet bijvoorbeeld de Europese. Deze zelfde Europese veroorzaakt deze problemen niet bij ons als vissers.
Ze voeden zich met kleine beestjes en worden eigenlijk niet tot nooit gevangen. Er zijn verschillende instanties bezig om een middel te zoeken, maar tot op heden is er nog geen enkel werkend middel ontwikkeld.
We zullen toch helaas aanstaande zomer weer moeten gaan vissen met deze beestjes en of onze technieken erop aanpassen (wat natuurlijk bij de ene visserij makkelijker gaat als bij de ander) of vooral hopen dat ze werkelijk weer gaan verdwijnen.